Here are the highlights from a recent communication sent out by ‘Dominic Lawson Bespoke Planning Ltd’ who organised the choice of designs for the new look Prewett’s Mill:

[the winning design] was ranked highest by a clear majority of the participants in the online survey.  It was also ranked highest by a panel of architects.

New Prewett's Mill design
New Prewett’s Mill design

The design is by an award-winning firm Takero Shimazaki Architects.  In the last two years alone, they have been awarded very significant architectural awards such as the BD Refurbishment Architect of the Year 2016 and several RIBA awards for refurbishment projects.  Having their involvement in the refurbishment of Prewetts Mill is exciting and the submitted design will be positive for the area for years to come.

The key features to the proposal are summarised below:

– A sensitive and sympathetic re-working of the existing building and structure restoring the Mill.

– No demolition of the existing buildings – this will minimise energy use, dust and noise during construction and provide a sustainable and environmentally-friendly construction period for the benefit of the surrounding area and immediate neighbour amenity.

– The redeveloped buildings will only be 1.5 meters higher than the existing roofline.  There will be no impact on light against neighbouring buildings following this small increase.  This is compared to McCarthy and Stone’s previous proposal at the site which sought to create 3 additional storeys above the existing building.

– There will be seating areas, additional lighting, planted areas and railings to improve the safety and experience of the Riverside Walk.

– There will be no affordable housing and all apartments will be sold on the open-market, however the applicant is committed to providing greater opportunities for residential accommodation by providing lower-cost homes to first time buyers, owner occupiers and older buyers looking to downsize.

– During construction, there will be a dedicated 24-hour telephone number to raise any concerns during the construction period for neighbouring residents of Prewetts Mill.

The mill has been imprisoned behind fencing for more than two years now but work on the redevelopment seems to have started.

Advertisements